Reizen Cádiz (Spanje)

James Bond dronk er een cocktail en Christopher Columbus vertrok er voor zijn ontdekkingsreis naar Amerika: de Spaanse stad Cádiz. In de Andalusische havenstad is de sfeer nog sereen en traditioneel, en Engelssprekenden zijn er zeldzaam. In het door water omgeven Cádiz zit je dan ook gebakken als je van het echte Spanje houdt. Carnavalvierders opgelet: in Cádiz wordt het grootste carnaval van het Iberisch schiereiland gehouden.  

Campo del Sur in Cadiz
 
Omgeven door water
Cádiz is bijna geheel omgeven door water, het ligt namelijk op een schiereiland. Via een smal stuk land, een 1400 m lange verkeersbrug (bekend als de Puente Carranza), kun je het vaste land bereiken. De stad zelf is vrij klein en niet meer dan 2 km breed en wordt aan drie zijden omgeven door de zee, écht verdwalen is dan ook geen optie. Alhoewel, het oude centrum kan een waar doolhof zijn met zijn hellende straatjes die veelal uitkomen op gezellige en gracieuze pleintjes. Doordat Cádiz te kampen heeft met een enorme verkeerstoevoer is er momenteel een tweede brug in aanbouw: de Puente de la Pepe. Deze zal de Baai van Cádiz gaan linken met de haven Puerto Real. 
 
Oudste stad van Europa
Cádiz werd 1100 v.Chr. gesticht en is daarmee vermoedelijk de oudste stad van Europa. De stad kent een veelbewogen geschiedenis waar volkeren als de Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren achtereenvolgens aan hebben bijgedragen. Cádiz maakte een bloeiperiode door ten tijde van Columbus. In 1493 en 1502 vertrok de ontdekkingsreiziger uit de haven van Cádiz voor zijn tweede en vierde reis. De stad zou in die periode uitgroeien tot de belangrijkste haven voor de Spaanse vloot. Door al de schatten die toen uit de Nieuwe Wereld de havenstad binnenkwamen, was de stad een geliefd doelwit voor de Nederlanders en de Engelsen. Een heroïsche periode maakte Cádiz door toen Spanje bezet werd door de Fransen (vanaf 1808). Cádiz was toen een van de weinige Spaanse steden die weerstand kon bieden aan de Franse belegering. In 1812 zou Cádiz zelfs korte tijd de hoofdstad van Spanje zijn, toen de eerste Spaanse grondwet er werd uitgeroepen. In diezelfde eeuw zou Cádiz zich ontwikkelen tot de meest liberale stad van Europa, met een parlement (in het Spaans: Cortes) en een vooruitstrevende grondwet, uniek voor die tijd. 
 
Klein Havana
Cádiz wordt wel 'Klein Havana' genoemd. En inderdaad, er zijn een aantal treffende gelijkenissen. Bijvoorbeeld qua sfeer. Wie uitkijkt over de baai bij zomers weer, waant zich in exotische steden als Havana, San Juan of Panama-Stad. Er zijn ook een aantal concrete plekken die op elkaar lijken. Een voorbeeld hiervan is de boulevard en het Caleta strand die doen denken aan de Malecón in Havana. Ook historisch is er een link. In de tijd dat Cuba nog een kolonie was van Spanje bestond er veel scheepvaartsverkeer tussen de twee steden wat ongetwijfeld tot wederzijdse beïnvloeding heeft geleid. Maar het beste bewijs ligt misschien wel in de Bondfilm 'Die Another Day'. De scene dat James Bond zijn Cubaanse mojito dronk werd in werkelijkheid niet in Havana maar in Cádiz opgenomen! 
 
Wachttorens
Kenmerkend voor Cádiz zijn de talrijke wacht- of uitkijktorens (torres miradores). Momenteel bezit de stad er nog 126. Ze stammen uit de 18e eeuw, toen Cádiz het centrum van de trans-Atlantische handel werd. Vanuit de torens keken de scheepseigenaren of de vracht al in zicht was. Bepaald geen overbodige luxe in die tijd, want kapers lagen voortdurend op de loer. Torre Tavira is met 45 meter de hoogste van al die torens. En het leuke is dat deze toren - midden in het oude centrum van de stad gelegen - bezocht kan worden. Helemaal bovenin wacht je dan een eersteklasuitzicht over de stad en baai. Cádiz is overigens nog steeds een belangrijke haven, zowel voor handels- als voor cruiseschepen. Dagelijks vertrekken er bijvoorbeeld veerboten naar de Canarische Eilanden. Als je geïnteresseerd bent in het Cádiz ten tijde van de koloniale zeehandel en de Franse belegering, dan moet je zeker de spannende historische roman 'De Geseling van Cádiz' van Arturo Pérez-Reverte lezen.  

Balneario de Nuestra Señora de la Palma aan het Playa Caleta
 
Fraaie stranden
Cádiz telt enkele fraaie stranden. Zeer geliefd bij de gaditanos is het stadsstrand Playa de la Caleta. Het was hier waar Halle Berry in de eerder genoemde James Bondfilm het strand op kwam lopen. Aan dit bescheiden strand liggen een paar visrestaurantjes. Het is een feest om hier neer te strijken en op een van de zonovergoten terrasjes een lokaal visje op te peuzelen. Nog mooier - qua strandkwaliteit - is Playa de la Victoria, eerder zelfs aangemerkt als het beste stedelijke strand van Europa. Aan dit strand liggen de vermaarde chiringuitos (houten strandtenten) die vooral ’s zomers erg in trek zijn voor een hapje of drankje. Bovendien bieden ze je een geweldig uitzicht over de stad. Ook kite- en windsurfers zitten op hun plaats in Cádiz, want aan de stranden waait een stevige wind die watersporters zullen laten watertanden.  
 
Carnaval 
Het carnaval van Cádiz is één van de beroemdste en grootste carnavals ter wereld. Waar het de rest van het jaar in Cádiz nog tamelijk rustig aan toegaat, verandert de stad radicaal als het vermaarde carnaval zich aandient. De havenstad staat dan letterlijk 24 uur per dag in het teken van loltrapperij, ironie en satire waarbij vooral prominenten als politici het moeten ontgelden. De pleinen en smalle straatjes zijn tijdens deze happening tot de nok gevuld en overal wordt gedanst. Het compacte centrum van de stad is dan eigenlijk veel te klein. Wie dit carnaval zelf wil beleven, kan dus maar beter tijdig een hotel reserveren! 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 

Meer informatie over Spanje