Reizen Cádiz (Spanje)

James Bond dronk er een cocktail en Christopher Columbus vertrok er voor zijn ontdekkingsreis naar Amerika: Cádiz. In de Andalusische havenstad is de sfeer nog sereen en traditioneel, en Engelssprekenden zijn er zeldzaam. In het door water omgeven Cádiz zit je dan ook gebakken als je van het echte Spanje houdt. Carnavalvierders opgelet: in Cádiz wordt het grootste carnaval van het Iberisch schiereiland gehouden!  

Campo del Sur in Cadiz
 
Omgeven door water
Cádiz ligt op een schiereiland en wordt aan drie zijden omgeven door de zee. Via een smal stuk land, een 1400 meter lange verkeersbrug bekend als Puente Carranza, kun je het vaste land bereiken. De stad zelf is vrij klein en niet meer dan 2 kilometer breed, écht verdwalen is dan ook bijna niet mogelijk. Alhoewel, het oude centrum kan een waar doolhof zijn met zijn hellende straatjes die veelal uitkomen op elegante en gezellige pleintjes. Doordat Cádiz te kampen heeft met een enorme verkeerstoevoer is er momenteel een tweede brug in aanbouw: de Puente de la Pepa die de Baai van Cádiz zal gaan linken met Puerto Real, de haven. 
 
Oudste stad van Europa
Cádiz werd 1100 v.Chr. gesticht en is daarmee vermoedelijk de oudste stad van Europa. De stad kent een veelbewogen geschiedenis waar Feniciërs, Carthagers, Romeinen en Moren allemaal hun stempel op hebben gedrukt. Cádiz maakte een bloeiperiode door ten tijde van Columbus. In 1493 en 1502 vertrok de ontdekkingsreiziger uit de haven van Cádiz voor zijn tweede en vierde reis. De stad zou in die periode uitgroeien tot de belangrijkste haven voor de Spaanse vloot. Door al de schatten die toen uit de Nieuwe Wereld de havenstad binnen geloodst werden, was de stad een geliefd doelwit voor de Nederlanders en de Engelsen. Een heroïsche periode maakte Cádiz door toen Spanje in 1808 vrijwel volledig was bezet door de Fransen. Cádiz was toen een van de weinige Spaanse steden die weerstand kon bieden aan de Franse belegering. In 1812 werd de eerste Spaanse grondwet in Cádiz uitgeroepen en zou ze zelfs even de hoofdstad van Spanje vormen. In diezelfde eeuw zou de havenstad zich ontwikkelen tot de meest liberale stad van Europa, met een parlement (in het Spaans: Cortes) en een vooruitstrevende grondwet, uniek voor die tijd. 
 
Klein Havana
Cádiz wordt wel 'Klein Havana' genoemd. En inderdaad, er zijn een aantal treffende gelijkenissen met de Cubaanse stad. En inderdaad, wie bij zomers weer uitkijkt over de baai waant zich in exotische steden als Havana, San Juan of Panama-Stad. Er zijn ook een aantal concrete plekken die op elkaar lijken. Een voorbeeld hiervan is de boulevard en het Caletastrand die doen denken aan de Malecón in Havana. Ook historisch is er een link. In de tijd dat Cuba nog een kolonie was van Spanje bestond er veel scheepvaartsverkeer tussen de twee steden wat ongetwijfeld tot wederzijdse beïnvloeding heeft geleid. Maar het beste bewijs ligt misschien wel in de Bondfilm 'Die Another Day'. De scene dat James Bond zijn Cubaanse mojito dronk werd in werkelijkheid niet in Havana maar in Cádiz opgenomen! 
 
Wachttorens
Kenmerkend voor Cádiz zijn de talrijke wacht- of uitkijktorens (torres miradores). De stad bezit er nog 126 die stammen uit de 18e eeuw toen Cádiz het centrum van de trans-Atlantische handel werd. Vanuit de torens keken de scheepseigenaren of de vracht al in zicht was, bepaald geen overbodige luxe in een tijddat kapers op de loer lagen. Torre Tavira is met zijn 45 meter de hoogste van al die torens. En het leuke is dat deze toren - midden in het oude centrum van de stad gelegen - bezocht kan worden. Helemaal bovenin wacht je een eersteklasuitzicht over de stad en baai. Cádiz is nog steeds een belangrijke haven, zowel voor handels- als voor cruiseschepen. Dagelijks vertrekken er veerboten naar de Canarische Eilanden. Als je geïnteresseerd bent in het Cádiz ten tijde van de koloniale zeehandel en de Franse belegering, dan moet je zeker de spannende historische roman 'De Geseling van Cádiz' lezen van Arturo Pérez-Reverte.  

Balneario de Nuestra Señora de la Palma aan het Playa Caleta
 
Fraaie stranden
Cádiz telt verschillende fraaie stranden. Zeer geliefd bij de gaditanos is het stadsstrand Playa de la Caleta. Het was hier waar Halle Berry in de eerder genoemde James Bondfilm het strand op kwam lopen. Aan dit bescheiden strand liggen een paar visrestaurantjes. Het is een feest om hier neer te strijken en op een van de zonovergoten terrasjes een lokaal visje op te peuzelen. Nog mooier - qua strandkwaliteit - is Playa de la Victoria, aangemerkt als het beste stedelijke strand van Europa. Aan dit strand liggen de vermaarde chiringuitos (houten strandtenten) die vooral ’s zomers erg in trek zijn voor een hapje of drankje. Bovendien bieden ze je een geweldig uitzicht over de stad. Ook kite- en windsurfers komen aan de stranden van Cádiz volop aan hun trekken; de stevige wind zal menig watersporter laten watertanden.  
 
Carnaval 
Het carnaval van Cádiz is één van de beroemdste en grootste carnavals ter wereld. Waar het de rest van het jaar in Cádiz nog tamelijk rustig aan toegaat, verandert de stad radicaal als het vermaarde carnaval zich aandient. De havenstad staat dan letterlijk 24 uur per dag in het teken van loltrapperij, ironie en satire waarbij vooral politici het moeten ontgelden. De pleinen en smalle straatjes zijn tijdens deze happening tot de nok gevuld en overal in de stad wordt gedanst. Het compacte centrum van de stad is dan eigenlijk veel te klein. Als je je in dit carnaval wilt storten, reserveer dan tijdig een hotel, of volg een taalcursus, ook geen gekke strategie! 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 

Meer informatie over Spanje