Vervoer naar Cuba

Het ligt voor de hand dat je vliegt op Havana. Aeropuerto Internacional José Martí (nog bekender als Rancho Boyeros) is de grootste internationale luchthaven van Cuba gelegen op 18 kilometer ten zuiden van Havana. 

Vervoer in Cuba

Voor internationale reizigers is Víazul de enige busmaatschappij voor grotere afstanden. De luxe bussen van Víazul met airconditioning doen de meest populaire plekken van Cuba aan. In Havana zijn er twee opstappunten. De kaartjes kunnen doorgaans direct voor vertrek gekocht worden. Je kunt ook kiezen om Cuba per huurauto te verkennen met als voordeel dat je bijna overal kunt komen en veelal een lege autoweg tot je beschikking zult hebben. Cubanen rijden overigens graag een stukje mee aangezien ze zelf zelden over een auto beschikken, laat staan zo'n luxe huurauto. 

Veiligheid Cuba

Op dit moment heeft Cuba te kampen met extra veel schaarste en dat maakt het reizen lastiger. In het algemeen is Cuba een van de veiligste landen in Latijns-Amerika. 

Tijdsverschil Cuba

In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland (in de wintertijd is dit 7 uur).

Telefoneren in Cuba

Het internationale toegangsnummer van Cuba is 53. Als je belt vanuit Nederland of België begin je met de toegangscode '00' en vervolgens het landnummer '53'. Als je vanuit Cuba naar Nederland of België wilt bellen, draai je '00' gevolgd door '31' (Nederland) of '32' (België). Telefoneren vanuit Cuba gaat prima via openbare telefoons of bijvoorbeeld vanuit hotels. Bellen via je mobiel kan vrijwel overal. Bellen via Skype naar een Cubaanse telefoon kan, maar is erg duur (ongeveer 1 euro per minuut).

Reisdocumenten Cuba

Voor Cuba zijn een geldig paspoort, een retourticket en een visum verplicht. Een visum Cuba dient vooraf bij de ambassade aangevraagd te worden. Bij de Martinair-balie op Schiphol is het visum voor vertrek direct verkrijgbaar. Het visum is dertig dagen geldig en kan daarna in Cuba dertig dagen verlengd worden.

Klimaat Cuba

Cuba kent een tropisch klimaat. December tot maart geldt als de beste reisperiode voor Cuba. Juni, juli en augustus zijn de warmste maanden en door de combinatie van hitte en luchtvochtigheid is het raadzaam kalmpjes aan te doen. Orkanen komen het meest voor in september,  oktober en november. Houd rekening met temperatuursverschillen, bijvoorbeeld tussen Havana en het broeierige Santiago de Cuba of tussen kustplaatsen en het bergachtige binnenland. Maar in het algemeen zijn de temperaturen voor Nederlandse begrippen bijna overal zomers gedurende het gehele jaar. 

Gezondheid Cuba

Cuba kent geen verplichte inentingen, toch worden enkele aanbevolen; benader instituten als GGD. Naast zonnecrème zijn insectwerende middeltjes geen overbodige luxe op het tropische eiland.

Geld Cuba

Cuba kende twee munteenheden: een 'toeristenpeso' (de Cuban Peso Convertible afgekort tot CUC) en een 'Cubanenpeso' (de Peso Cubano afgekort tot CUP). Op 1 januari 2021 is er met het vervallen van de CUC een einde gekomen aan het systeem van twee nationale munten. 
1 Peso Cubano is ongeveer 0,04 CUC
Creditcards van Visa en MasterCard worden doorgaans in Cuba geaccepteerd, bankpassen minder. Op Cubaanse pinautomaten kun je minder vertrouwen en het is wat dat betreft aan te bevelen een creditcard mee te nemen. Een andere optie is het meebrengen van voldoende cash om die vervolgens bij een casa de cambio te wisselen voor Cubaans geld. US dollars worden extra hoog belast en die kun je wat dat betreft maar beter thuis laten.





Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring