Feria de Abril in Sevilla

02-05-2017

 

Feria de Abril is het beroemdste en uitbundigste feest van Sevilla. Het lentefeest dat zijn oorsprong kent halverwege de 19e eeuw wordt meestal twee weken na Semana Santa gehouden. 

Locatie en casetas
De feria vindt plaats op het afgesloten terrein Campo de Feria in de wijk Los Remedios aan de westelijke oever van de Guadalquivir. Een spectaculaire poort met duizenden gekleurde lampjes (bombillas) vormt de ingang van dit enorme feestterrein van 1.000.000 vierkante meter dat 15 straten en 26 'wijken' herbergt waarover zo'n 1050 casetas verdeeld liggen. Een prominent gedeelte is ingeruimd voor de Calle del Infierno (Hellestraat). Hier bevindt zich een groot attractiepark met onder meer een reuzenrad (noria), een populaire kinderattractie. Evenmin onvermeld mag blijven is het gebied dat bekend staat als Real want hier bevinden zich de casetas. Deze 'feesttenten' worden neergezet en bevolkt door verenigingen, bedrijven en groepen particulieren die er letterlijk dag en nacht eten, dansen en zingen. De meeste casetas zijn alleen toegankelijk voor houders en gasten met uitzondering van zestien (veelal stampvolle) casetas die kosteloos betreden kunnen worden. 

Activiteiten
De feestweek start maandag middernacht met de lunes del alumbrao. Dit fenomeen staat voor het verlichten van de poort en de nabijgelegen straten van het feestterrein met een zee aan lampjes. De dagen daarna is er elke middag de niet meer weg te denken Paseo de Caballos. Bij deze 'Optocht van de Koetsen' vormen trotse ruiters met hun Andalusische schonen uitgedost in oogstrelende flamencojurken het stralend middelpunt. Een deel van de stoet, traditiegetrouw gevormd door prominenten uit de stad, trekt naar de beroemde stierenarena Plaza de la Maestranza. 's Avonds en 's nachts komen de mensen terug om te feesten en de hartstochtelijke Sevillanas te dansen. De Feria de Abril komt zondagnacht tot rust na een spectaculair vuurwerk.  

Eten en drinken 
Vanzelfsprekend ontbreekt het tijdens de Feria de Abril niet aan goed eten waaronder de nodige tapas en copas. Een vast ritueel tijdens de openingsnacht is het eten van gefrituurde vis. Overdag rond lunchtijd is het gebruikelijk dat er in de casetas stoofschotels in Andalusische stijl worden geserveerd. Smakelijke voorbeelden hiervan zijn garbanzos con bacalao (kikkererwten met kabeljauw) en papas con chocos (aardappelen met inktvis). Onlosmakelijk verbonden aan het lentefeest is de fino (sherry) uit (natuurlijk) Jerez de la Frontera. Erg populair is ook het drankje rebujito. Deze alchoholische versnapering is een frisse combinatie van sherry en Sprite die zich laat smaken tijdens de vaak al hete Sevilliaanse lentedagen.  

Periode: 2 t/m 6 mei (onder voorbehoud) 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 

Kalender

« mei 2017 »
zonmaadinwoedonvrizat
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031